Jak się zachować przy wigilijnym stole, czyli świąteczny savoir-vivre
Na satysfakcję ze świąt, również Bożego Narodzenia, wpływa wiele czynników. Po zakończeniu gorączkowych przygotowań, warto pamiętać też o nie mniej ważnych szczegółach z zakresu savoir-vivre’u, które mogą nie tylko uprzyjemnić wspólnie spędzany czas i ułatwić wiele rzeczy, ale też często nawet zapobiec niepotrzebnym niesnaskom.
Dobre maniery należy zachować nie tylko przy samym stole, ale również pamiętać o nich przy sporządzaniu potraw, nakrywaniu do stołu czy sadzaniu gości. Święta to z reguły kilka dni spędzonych we wspólnym gronie, więc warto pamiętać, jak się należycie zachować.
Savoir-vivre przy nakrywaniu do stołu
Wiele osób ma kłopot z poprawnym nakryciem do stołu, a problem ten jest jeszcze większy podczas wigilii czy świątecznych obiadów, gdy na z reguły za małych stołach trzeba zmieścić więcej niż zwykle potraw, zastawy i sztućców. Warto więc, kto nie zna zasad, przygotować sobie ściągę i w razie potrzeby zerknąć, szczególnie gdy na stole mają się pojawić rzadko używane naczynia czy sztućce.
Zasady sadzania gości przy świątecznym stole
Choć pozornie błahe zadanie, może nierzadko doprowadzić do kłopotów. Warto więc zawczasu przygotować sobie plan i etykiety z imionami. Dobrze jest wiedzieć, że należy sadzać pary obok siebie, kobiety naprzemiennie z mężczyznami, a po prawej stronie gospodarzy powinny siedzieć osoby, którym należy się wyróżnienie, choćby z racji wieku. Tradycyjne wigilijne nakrycie dla niespodziewanego gościa nie powinno się różnić od innych i zawsze musi znaleźć się ono przy głównym stole.
Savoir-vivre przy stole
Siedząc przy świątecznym stole, trzeba spróbować wszystkich potraw i nie odmawiać gospodarzom spróbowania jakiejkolwiek. Wyjątek to ewentualne alergie czy nietolerancja. Z talerzy należy zjadać wszystko, więc lepiej nakładać mniej i brać dokładkę, niż zostawić niedojedzony posiłek. O obecność dań na stole dba gospodyni, a napojów – gospodarz. Natomiast, gdy idziemy w gości, trzeba zapytać gospodarzy, czy i jaką potrawę najlepiej przynieść ze sobą. Po zjedzeniu posiłku warto odpowiednio ułożyć sztućce, co będzie znakiem, czy skończyło się posiłek, czy też nie, lub też, czy prosi się o dokładkę.